NOVOSTI

Šetnjom upoznajmo Weldenov san – zadarski mediteranski botanički vrt

tra 14, 2022 | Novosti - Objave

Zadranima omiljen Perivoj kraljice Jelene Madijevke je prvi zadarski javni perivoj koji je otvoren 16. rujna 1829. godine, a podigao ga je po vlastitim zamislima tadašnji vojni upravitelj grada barun Franz Ludwig von Welden.

Perivoj je nastao u doba romantizma kada i nastaju pejzažni perivoji po Europi, a budući da je barun Welden bio strastveni botaničar oduševljen mediteranskom florom, odlučio je perivoj otvoriti za sve građane i zamislio ga kao mediteranski botanički vrt.

Posljednjih godina svjedočimo intenzivnoj obnovi biljnog fonda s nadopunom vrsta, sanacijom staza i podzida te obnovom arhitektonskih elemenata u perivoju. Unazad nekoliko godina imamo sve veću posjećenost građana i turističkih grupa, te s ponosom možemo reći da se život u perivoj vratio na velika vrata.

Upravo potaknuti našim čestim organiziranim obilascima perivoja želimo svim posjetiteljima približiti biljne vrste koje nas okružuju. Perivoj kraljice Jelene krase 282 biljne vrste koje su obilježene sa 560 pločica. Posjetitelji će na ovaj način moći samostalno prepoznavati biljke koje su označene pločicama s latinskim, hrvatskim i engleskim nazivima uz njihovo podrijeklo.

Prije konačne izrade pločica, kompletan popis biljaka je pregledan od strane prof.dr.sc. Joze Franjića sa Šumarskog fakulteta u Zagrebu koji je napravio recenziju popisa i pomogao oko točne determinacije biljaka.

Ovim označavanjem želimo ostvariti Weldenovu zamisao perivoja kao mediteranskog botaničkog vrta i ugodnu šetnju učiniti ujedno i edukativnom s obzirom na sve veći interes posjetitelja.