RASADNIK CERODOL – Proizvodnja

Proizvodnja u rasadniku „Cerodol“, predio Žmirici, datira iz 1982. godine, kada je izvršeno preseljenje rasadnika iz Maraska parka. Rasadnik je smješten na samom izlazu iz Zadra, neposredno uz glavnu prometnicu u smjeru Nina. Ukupna površina iznosi 15.209 m2, od čega se u direktnoj rasadničarskoj proizvodnji eksploatira 2.320 m2 plastenika i 4.200 m2 gredica na otvorenom prostoru.

U rasadniku osim biljne proizvodnje koja je primarna djelatnost, vrši se i direktna prodaja gotovih sadnica, a svaki kupac će dobiti besplatan savjet o karakteristikama kupljenih sadnica, kao i stručnu pomoć prilikom odabira sadnica. Parcela je podijeljena na pet dijelova u donosu na proces proizvodnje, vrste sadnog materijala i prodaju; uzgoj matičnih sadnica i stablašica, uzgoj u zašticenom prostoru s množionom, prodajni dio u zaštičenom prostoru, vanjske gredice s proizvodnjom i vanjske gredice s prodajom. U proizvodnji zastupljene su sljedeće grupe biljaka: drveće, grmovi, trajnice, penjačice i sezonsko cvijeće. Naglasak proizvodnje je na vrstama koje su prilagođene uvjetima našeg područja, znaci da su tolerantne na nedostatak vlage u tlu tijekom ljetnih mjeseci i tolerantne na posolicu.

Godišnje se proizvede cca. 110.000 – 120.000 komada različitog bilja, od čega cca. 40% otpada na sezonsko cvijeće.

Cjelokupna proizvodnja odvija se u kontejnerima i u potpuno prirodnim uvjetima, stoga je prilikom presadnje primanje sadnica 100 %, jer su sve sadnice adaptirane na vanjske uvjete. Proces proizvodnje odvija se kontinuirano te je glavnina asortimana dostupna kupcima tijekom cijele godine.

Veliki dio proizvodnje je namjenski za oplemenjivanje površina grada Zadra, dok se preostali dio plasira ostalim zainteresiranim stranama.