PERIVOJ GOSPE OD ZDRAVLJA

Trg tri bunara je nastao već u srednjem vijeku kad su Mlečani na sjevernom vrhu poluotoka sagradili kaštel s obrambenim jarkom. Tada je porušen veći broj kuća kako bi se stvorio brisani prostor ispred kaštela. Na mjestu obrambenog kanala oko 1570. godine izgrađena je cisterna s tri bunarske krune po čemu je cijeli prostor dobio ime. Nedugo zatim sagrađena je i manja okrugla crkva Gospe od kaštela (zdravlja) koja je kasnije i produžena.

Tek kad je 1865. god. sagrađeno “Novo kazalište” na jugoistočnom dijelu trga ovaj dio grada dobiva na važnosti, pa je to bila prilika da se prostor trga ozeleni. Perivoj je vjerojatno ipak podignut malo kasnije jer se na razglednici iz 1885. godine vide mlada stabla s kolcima što ih pridržavaju.

Perivoj je podignut izmedu cisterne, kazališta i crkve Gospe od zdravlja, a u njemu su zastupljene uglavnom mediteranske vrste drveća i grmlja. Kasnijim probojem ceste izmedu preivoja i cisterne gubi se ugodaj trga, a slikovite bunarske krune ostaju izolirane i zaboravljene.