PRAKTIČNI SAVJETI

Begonija – idealna ljetnica

sij 6, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

U mnoštvu šarenila ljetnica, među najomiljenijima može se izdvojiti begonija (lat. Begonia semperflorens) čiji cvjetovi mogu biti bijeli, crveni ili ružičasti, a cvjetaju od proljeća do jeseni. Stabljika sadnice je mesnata i razgranata, a može narasti do 50 cm visine. Begonija se javlja u različitim vrstama, a najjednostavnija je podijela na lisnate begonije koje se uzgajaju zbog lijepog dekorativnog lišća i cvjetne begonije.

Sadnja begonija u vrtovima se obavlja u proljeće kad je prošla opasanost od mraza, a upravo se begonija pokazala kao najzahvalnijom sadnicom jer dobro podnosi sunce i polusjenu te je otporna na suha i vruća ljeta. Begonija je biljka koja dobro uspijeva i u žardnjerama pa se često viđa kako krasi mnoge balkonske prostore.

Ono što begonija zahtjeva je rastresita zemlja koja ne zadržava vodu, već mora biti blago vlažna, pa je savjet da se po zalijevanju višak vode ukloni iz podloga žardinjera. Također treba paziti da se begonije ne sade na mjesta koja su podložna vjetrovima zbog krkih izdanaka koji se mogu slomiti.

Begonije prihranjujemo tekućim gnojivom te je potrebno redovito odstranjivati ocvale cvjetiće i stabljike kako bi biljka mogla razviti nove cvjetove.