PRAKTIČNI SAVJETI

Gdje i kad saditi dalije

sij 6, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

Dalije uspješno rastu na dobro dreniranim hranjivim tlima, čija je pH vrijednost oko 7,0. Zemlju pripremite u ranom razdoblju godine, tako da ukopate obilan sloj stajskoga gnoja ili vrtnoga komposta pa dodate koštanoga brašna u količini od 125 g na četvorni metar, ostavljajući zemlju raskopanu, kako bi je mrazovi mogli raskomadati, odnosno usitniti.

Dalije se mogu posaditi kao biljke prethodno uzgojene u posudama, zatim kao gomolji u stanju mirovanja te kao okorijenjene reznice koje su uzete s gomolja. Prednost ipak imaju biljke koje su već prolistale, jer su obično otpornije i snažnije od gomolja. S druge strane, prednost je gomolja u tome što ih se može posaditi oko šest tjedana prije prestanka mrazova, dok se sa sadnjom mladih biljaka treba pričekati sve dok opasnost od mrazova potpuno ne prođe.

Odaberite otvoreno zaklonjeno mjesto koje nema previše sjene. Neposredno prije sadnje pospite po površini riblje i koštano brašno, u omjeru od 125 g na četvorni metar, te ga pažljivo ugrabljajte u tlo. Mlade biljke privežite uz štapove, koji će im pružati potreban oslonac tijekom njihova razvoja i rasta.

Dalije cvjetaju od sredine ljeta do prvih jesenskih mrazova, po svojim jarkim bojama krase vrtni prostor nekoliko mjeseci. Sve su dalije osjetljive na hladnoću. Mogu se uzgajati na raznim tipovima tla ako su plodna i dobro drenirana. Dalije su izvrsne biljke za gredice, a gotovo su idealne za uzgoj u posudama tijekom ljeta.