NOVOSTI

Iznenađenja koja skriva Perivoj kraljice Jelene

tra 5, 2013 | Novosti - Objave

Pored svakodnevnog redovitog održavanja, radovi u Perivoju kraljice Jelene koje izvode Nasadi doveli su do otvaranja nekadašnjih starih prostora koje skriva spomenuti perivoj.

Perivoj kraljice Jelene kao prvi javni zadarski perivoj otvoren je još davne 1829. godine.

Krajem prošle godine djelatnici Nasada uz izvođenje raznih radova u perivoju, otvorili su dobro skrivanu podzemnu prostoriju koja je davno nekad služila kao mjesto na koje je postavljen top čija uloga je bila čuvanje grada u svrhu obrane od vojnih napada. Isto tako prije nekoliko tjedana iskopan je i ulaz do samih vrata te prostorije pri čemu su otkrivene uske kamene prilazne stepenice. Budući od vrata ulaza vodi kosi tunel u smjeru prema dolje odnosno nizbrdo prema spomenutoj prostoriji, lakše je bilo obaviti prokop iz same prostorije stoga se dizalicom ušlo u lučni otvor u bedemu.

Spomenutu podzemnu prostoriju djelatnici Nasada u suradnji sa udrugom „Nada“ koja djeluje kao udruga za suzbijanje i zlouporabe droge i pomoć obiteljima ovisnika, očistili su odnosno sakupili zaista veliki dio infektivnog otpada, točnije igle, šprice, čepove i slične otpatke. O kojoj se količini uistinu radi najbolje prikazuju dolje objavljene fotografije.

Nakon temeljitog čišćenja se pristupilo otkopavanju ulaznog dijela i produbljivanju zemljanog nivoa, a sve u svrhu otkrića i pronalaska originalnog odnosno izvornog poda kakav je nekad i postojao.

Spomenuta prostorija će postati neizostavna destinacija turističkih posjetitelja koji iz godine u godinu sve više posjećuju perivoj.
Bogata povijest Perivoja kraljice Jelene kao jednog od najvećih okupljališta u Zadru, neiscrpan je izvor pronalazišta i povijesnih detalja. Dok je Zadar bio grad – tvrđava u svako predvečerje zatvarala su se gradska vrata i nitko nije mogao izići iz grada primjerice u šetnju ili u druge svrhe. Upravo zato su se građani okupljali u Gradskom perivoju gdje su uživali na svježem povjetarcu s mora kao i u pogledu na grad, okolnu prirodu i more.