PRAKTIČNI SAVJETI

Jesen u vrtu

sij 5, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

Stigla nam je jesen. Vrijeme je za sadnju cvijeća koje će nas veseliti sve do sljedećeg ljeta. Izaberimo vrste otpornije na zimsku hladnoću. Maćuhice i tratinčice spadaju u skupinu otpornu na pad temperature. Tlo ćemo pripremiti tako da ga dobro prekopamo, razrahlimo i obogatimo kompostom. Jame iskopane za sadnice moraju biti šire i dublje od dobro ožiljenog grumena same sadnice. Korijenje će se lakše širiti u rahlom mediju mrvičaste strukture. Razmak sadnje je 10 do 15 cm.

Potočnice tvore kompaktne, nešto više grmiće koje sadimo na razmaku od 20 do 25 cm. Osim na gredicama, navedene vrste lijepo napreduju i u cvjetnim posudama. Kombiniraju se s lukovičastim cvijećem tvoreći jako šarmantne, dinamične akcente u smirujućim zelenim pozadinama.

Maćuhice se mogu kombinirati s narcisima, tratinčice i potočnice s tulipanima. Skupine jaglaca prošarane zumbulima iznenađujuće su lijep spoj. Ako ste k tome još i dobar majstor za slaganje kompozicije unutar zaista široke lepeze cvjetnih boja, rezultat neće izostati.

Ukoliko imamo dovoljno prostora, posadimo u vrt i one biljne vrste koje će nas u jesen uveseljavati svojim plodovima. Odabir će ovisiti o klimatskoj zoni u kojoj se nalazimo. Šipak, žižula, kesten, lješnjak, samo su dio košarice plodova u kojima sada imamo priliku uživati. Uvijek cemo zatražiti savjet stručnjaka, da ne bi pogrešno procijenili potreban prostor za slobodan rast i razvoj pojedine biljne vrste, ovisno o njenom habitusu.

Mediteranski vrt kao primjer, biti će idealan prostor za već udomaćenu vrstu Ziziphus jujuba. Zovemo je žižula, čičindra ili cicimak. Osim velike dekorativne vrijednosti, ova vrsta u jesen plodi vrlo ukusnim jajolikim plodovima koji ukusom podsjećaju na jabuku. Iznimno su bogati vitaminom C, a osušeni plodovi koriste se u ljekovite svrhe kod različitih upala. Sadimo je na svijetlom i sunčanom mjestu. Kompozicijski sklad s postojećim zelenilom u prostoru prava je smjernica pri odabiru mjesta sadnje.

Jesen je ona koja je u ovom trenutku obojala, prošarala listove grmova, stabala i penjačica najljepšim prirodnim kistom. Promatrajmo, osluškujmo njene zvukove, učimo uživajući u prirodi.