NOVOSTI

Jubilej – 200 godina postojanja Gradskog groblja Zadar

lip 1, 2020 | Novosti - Objave

Ove godine Gradsko groblje Zadar obilježava 200 godina postojanja, a nažalost zbog trenutne epidemiološke situacije prva turneja po hrvatskim grobljima i besplatan obilazak u sklopu Tjedna upoznavanja znamenitih groblja Europe kojima je godišnjica i trebala biti obilježena su otkazani.

Gradsko groblje Zadar vrijedan je dio kulturno povijesne baštine Zadra jer najstariji dio groblja oznake NGA, a među građanima poznatiji pod pogrešnim nazivom “talijansko groblje”, je stavljen pod Državnu upravu za zaštitu kulturne baštine, kao i desetak čempresa starosti 200 godina koji se nalaze na tom dijelu groblja. Osim povijesne, veliku važnost ima i hortikulturno uređenje groblja o kojem se posljednjih godina posebno vodi briga.

Danas Gradsko groblje predstavlja jedno od najljepših groblja u Hrvatskoj i kao takvo 2015. godine primljeno je u ASCE – Udruženje znamenitih groblja Europe, koje broji 179 grobalja članova iz 23 europske zemlje. Gradsko groblje Zadar kao član ovog udruženja uvršteno je u inovativni turistički proizvod, tzv. Europsku grobljansku rutu kojom se realiziraju brojni turistički posjeti. Postati član ove udruge znači turistički promovirati grad i pokazati bogatstvo kulturnog i povijesnog naslijeđa groblja kao dijela Europe.

Kratki video Gradskog groblja Zadar možete pogledati ovdje.