NOVOSTI

Nasadima “Posebna nagrada za ideju Zen vrta” na Floraart vrtnoj izložbi

svi 28, 2014 | Novosti - Objave

Tradicionalna Zagrebačka vrtna izložba, 49. međunarodna vrtna izložba Floraart 2014. godine, dodijelila je Nasadima Posebnu nagradu za ideju Zen vrta.

Instalacija pod nazivom Dalmatinski “Zen” vrt, koja se natjecala u kategoriji “Kreativnog izraza u oblikovanju prostora”, a koja je osmišljena od strane inžinjerke hortikulture Nasada Dore Maštrović Pavičić, sastavljena je od jednostavnih elemenata koji su karakteristični za zen vrtove. Korišten je kamen kao centralni motiv, zemlja crvenica oblikovana u koncentričnim krugovima, oblutci, mediteranske trajnice i masline.

Ovaj neobičan spoj Dalmacije i Zen vrta prava je meditacijska oaza napravljena po uzoru na tradicionalni japanski zen vrt. U današnje vrijeme mali zen vrtovi se koriste za opuštanje i oslobađanje od stresa. Osnovna karakteristika tradicionalnog japanskog uređenja vrtova je nastojanje da se što vjernije imitira priroda kombiniranjem različitih elemenata poput bilja, vode, kamenja i pijeska.

Još jednom možemo potvrditi neprekidan niz odnosno dugogodišnje tradicionalno osvajanje prvih nagrada na spomenutoj manifestaciji što je odraz kreativnosti i zanimljive percepcije prirode iz hortikulture Nasada.