NOVOSTI

Neobična pojava – plodovi maslina u mjesecu travnju

tra 10, 2013 | Novosti - Objave

Svima je manje-više poznato kako je trenutno vrijeme karakteristično za izvođenje najintenzivnijih radova u maslinarstvu, bilo da se radi o sadnji, gnojidbi, zaštiti ili rezidbi.

Prilikom redovite rezidbe jedne masline smještene na jednoj od zelenih površina Poluotoka, djelatnici Nasada naišli su na neobičan prizor. Unutrašnje krošnje masline popunjene su prekrasnim zrelim, crvenim i tamnosmeđim, nadasve popunjenim i nenaboranim plodovima. Da je riječ o vrlo nesvakidašnjoj pojavi govori nam činjenica da je mjesec travanj zapravo karakterističan za pripremu cvatnji kod maslina što je u našem slučaju zapravo suprotno budući je maslina uspjela zadržati svoje plodove unatoč visokom kalendarskom datumu. Početkom mjeseca veljače pravilo je da nastupa diferencijacija pupova nakon koje ide cvatnja, oplodnja i razvoj ploda pa tek onda sazrijevanje ploda.

Jesu li kalendarske granice faza i podfaza razvoja maslina pomakle svoje korake zbog klimatskih, iz godine u godinu neobičnijih činitelja ostaje nam samo nagađati.