NOVOSTI

Otvorena je podzemna prostorija u Perivoju kraljice Jelene

srp 15, 2013 | Novosti - Objave

Perivoj kraljice Jelene Madijevke je u zadnje dvije godine uvelike obnovljen i uređen što je i bio jedan od ciljeva Nasada. Nekad glavno gradsko okupljalište ponovno je otvorilo svoja vrata, te omogućava kako turistima tako i građanima pravi užitak posjećivanja. Nasadi tako intenzivno već nekoliko godina, rade na uređenju i obnavljanju biljnog fonda, staza i ostalih sadržaja perivoja.

Budući je danas dan svečanog otkrivanja Spomen ploče barunu Ludwigu Freiherr von Weldenu, postavljene u Perivoju kraljice Jelene Madijevke, cijeli dan za posjetitelje otvorili smo i podzemnu prostoriju o čijim radovima smo već prethodno u nekoliko navrata izvještavali. Navedeno otkrivanje spomen ploče u čast barunu Weldenu, zasluženom za podizanje prvog javnog gradskog perivoja, zajedno će predstaviti Veleposlanstvo Republike Austrije, Austrijski kulturni forum Zagreb, Grad Graz te Grad Zadar. Spomenuta ploča je dvojezična, naslova Oaza mira, a postavljena sve u znak zahvalnosti za pretvaranje utvrda u parkove upravo barunu Ludwig Freiherr von Weldenu.

Spomenuta podzemna prostorija spremna je za razne manifestacije kulturnog karaktera pri čemu smo sigurni da će kao takva i biti prihvaćena. Također su za sve posjetitelje perivoja dostupni i promotivni materijali u izradi Nasada, a putem kojih svatko ima mogućnost doznati nešto više o samom perivoju. Na glavnim vratima ulaza perivoja postavljen je sandučić sa letcima na kojima se nalazi dvojezičan sadržaj kratke povijesti perivoja, fotografije istoga kao i plan po kojem se posjetitelji mogu orijentirati te pronaći vidikovac, eksedru, umjetnu špilju, fontanu, podzemnu prostoriju, podzemnu ledanu – danas kavanu te ploču otvorenja.

Povodom završetka radova i otvorenja podzemne prostorije, na samom ulazu iste, postavljena je i nagrađena instalacija Cvjetne simfonije koja je Nasadima donijela prvu nagradu na ovogodišnjem zagrebačkom Floraartu. Svojim notama je upotpunila ugođaj nadasve uređenog i lijepog perivoja.