NOVOSTI

Pregled najznačajnijih radova u 2021. godini

sij 14, 2022 | Novosti - Objave

Da je 2021. godina itekako protekla u intenzivnoj sadnji i novim potezima naših hortikulturnih inženjera i radnika svjedoče naši tekstovi i fotografije na web stranici, ali i stanje na površinama diljem grada. Redovnim planom održavanja zelenih površina sadilo se na brojnim lokacijama, podignuti su novi drvoredi, nadopunjeni postojeći, formirane nove i oplemenjene stare cvjetne gredice, a u nastavku ćemo istaknuti neke naše najznačajnije sadnje i radove.

Prošlu godinu započeli smo s uređenjem na Poluotoku i to sa Perivojem Vladimira Nazora i Perivojem kraljice Jelene Madijevke gdje smo obnovili staze nasipanjem novog šljunka koje su u trenu poprimile novi izgled te izazvale oduševljenje građana. Također smo se uhvatili u koštac sa zapuštenom i devastiranom površinom u Ulici Blaža Jurjeva. Vrijedni djelatnici prvo su uklonili sav otpad i nasuli novi zemljani sloj, a kako bi se površina sačuvala od ponovnog odlaganja otpada prekrivena je oblucima, postavljene su zaštitne ograde te posađeni šatirani i crveni Phormiumi koji su otporni na nepovoljne uvjete, ali i zahvalni za održavanje. 

Ove godine ponosni smo na obilježavanje Dana planeta Zemlje koji je započeo tradicionalnim sudjelovanjem u manifestaciji “Eko dani” koju provodi Prirodoslovno-grafička škola. Zajedničkim snagama posadili smo neobično stablo-Australski stribor za koji se smatra da je jedan je od pravih živih fosila. Nakon odrađene manifestacije dan smo produžili na tjedan i obilježili ga dodatnom sadnjom 60 stabala po različitim dijelovima grada.

Posvetili smo se i kompletnom uređenju nekoliko zelenih površina novom sadnjom i postavljanjem sustava navodnjavanja koji će se pobrinuti za očuvanje travnjaka i cvjetnih sadnica. Sustav navodnjavanja postavljen je na zelenu površinu ispod zgrade Narodnog lista, dosijana je trava te podignuta nova cvjetna gredica koju krase trajnice, grmovi i sezonsko cvijeće. Na novom prometnom otoku kod bolnice također je postavljen sustav navodnjavanja, posijana je trava, posađeno šest stabala te su formirane dvije cvjetne gredice. Kompletno preuređenje s ugradnjom sustava navodnjavanja odradili smo i na gredicama u Ulici Zore dalmatinske ispred stambene zgrade, a prije sadnje sezonskih sadnica navodnjavanje je postavljeno i na gredicu u Perivoju hrvatskih redarstvenika.

Ponosno smo sudjelovali i u nacionalnoj kampanji “Zasadi stablo ne budi panj”, u sklopu koje smo brojne vrtiće darovali sadnicama, ali i dodatno oplemenili neke lokacije. Povodom kampanje uz pomoć učenika Osnovne škole Zadarski otoci u Vukovarskoj ulici posadili smo sedam stabala Koelreuteria, a na mjestima gdje nije bilo živice sađeni su oleandri.

Uređenje površina odvijalo se i u Petrčanima gdje su djelatnici prokrčili i proširili dvije staze prema Kožinu koje uglavnom koriste rekreativci. Obnovili smo i dio devastiranih gredica nadopunom zemljanog sloja i sadnjom novih grmova i trajnica, a vršilo se i orezivanje grmova te drvoreda pinija.

Ono na što smo iznimno ponosni je kraj godine koji je obilježen sadnjom i pošumljavanjem u parku Žmirići. Akcija oplemenjivanja parka započela je zajedničkom sadnjom početkom prosinca s Društvom prijatelja parka Žmirići, a kroz mjesec smo u nekoliko navrata dovršili planiranu sadnju. Ovom akcijom park je bogatiji za 72 mlada stabla te 143 grmova.

Kratkim pregledom godine izdvojili samo neke sadnje po kojima možemo zaključiti da je 2021. godina bila itekako zelena što svjedoče brojke od ukupno posađenih 512 gotovih i 112 dvogodišnjih sadnica stabala, 3650 grmova te 5971 trajnica.