PRAKTIČNI SAVJETI

Radovi u ožujku

sij 6, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

Dolaskom toplijih dana pripremamo se za radove u vrtu. Pregledom alata, ustanovimo da li je potrebno obaviti kakav popravak, oštrenje ili možda zamjenu dotrajalog alata.

Krenimo u razgledavanje vrta. Ako je prošla opasnost od niskih temperatura možemo ukloniti zimsku zaštitu, kako bi se biljke prozračile i osunčale. Još uvijek imamo vremena za prorjedu gustih grmova. Slabije i suhe izboje uklonimo. Biljke proljetne cvatnje ne diramo. Biljke busenastog rasta možemo razmnožiti dijeljenjem busena s pripadajućim korijenjem. Presađujemo ih na nove prostore u vrtu.

Za podizanje nove živice potrebno je prekopati tlo u obliku kanala dubine 40 cm. Poželjno je tlo oplemeniti unošenjem zrelog stajnjaka. Živicu formiramo jednoredno sadnjom 4 – 5 sadnica po metru dužnom (ovisno o razvijenosti sadnica) ili dvoredno sadnjom u trokut s ukupno 7 sadnica (4 u jedan red, 3 u drugi). Posadenu živicu zalijemo neposredno nakon sadnje, a kasnije zalijevamo redovito.

Ljubitelji ruža tijekom ožujka mogu posaditi nove kultivare i izvršiti zamjenu pojedinih ruža u ružicnjacima ukoliko je potrebno. Isto tako možemo posaditi skupine drvenastog bilja, grmove i stabla. Pažnja! Ne stvarajte gužvu. Omogućite svakoj sadnici potreban životni prostor. Pripazite na udaljenost pogotovo kod sadnje stablašica. Udaljenost od objekta, susjedovog vrta, zida, susjednog stabla, od presudnog je značaja. Promatrajte biljne vrste u prirodi. Na taj način ćete vrlo lako steći dojam o potrebnom prostoru. Ukoliko ipak u vrtu želite posaditi neku vrstu koju nemate priliku vidjeti u svojoj bližoj okolini, posavjetujte se sa stručnjakom. Ipak, bolje je spriječiti nego liječiti!