PRAKTIČNI SAVJETI

Sadnja lukovica

sij 6, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

Ukoliko još niste, krajnje je vrijeme za sadnju lukovica na vaše cvjetne gredice. U rano proljeće svojim šarenim cvjetovima uljepšati će svaki vrt.
Danas se na tržištu nalazi velik broj hibrida i kultivara lukovica iz čega proizlazi pri kupnji svakako treba obratiti pažnju na sam izgled lukovice. Lukovice moraju biti cijele sa klicom na vrhu i  korjenčićem na dnu. Ne smiju biti mekane, sa znakovima truleži, plijesni ili oštećene. Prije same sadnje, bitan je i položaj vaše buduće gredice, koja mora biti osunčana ili u polusjeni, te zaštićena od jakog vjetra. Lukovice ne podnose veliku vlagu  u tlu pa ih je poželjno saditi u lagana ili srednje teška tla, odnosno izbjegavati mjesta na kojima se u zimskom periodu zadržava voda.
Dubina i razmak sadnje ovisi o veličini lukovica. Obično se sade na dubinu od 3 visine lukovice, a širina sadnje kod manjih iznosi 5 – 8 cm dok kod većih oko 15 cm.

ŠAFRAN (Crocus)

Prvi procvjetaju u proljeće. Cvjetovi su u svim bojama, osim u crvenoj. Visine su svega 8 – 10 cm. Mogu se osim u gredice saditi i na rubove travnjaka ili staza.

TULIPAN (Tulipa)

Tulipane djelimo u nekoliko skupina s obzirom na oblik cvijeta:

  •     Jednostavni – visine 25 – 35 cm (cvatu početkom travnja);
  •     Papagaj – tulipani krupnoga cvijeta, sa laticama koje su na rubovima nazubljene (cvatu sredinom svibnja);
  •     Darwin – tulipani krupnoga cvijeta (cvatu početkom svibnja);
  •     Rembrandt – tulipani prošaranih latica (cvatu sredinom svibnja);
  •     Božur – tulipani čiji cvijet nalikuje cvijetu božura (krupni ispunjeni cvijet), cvatu posljednji, koncem svibnja.

NARCISA, SUNOVRAT (Narcissus)

Razlikuju se po boji cvijeta koji može biti žuti, narančasti, bijeli i u kombinacijama boja, vjenčića i krunice.
Pronalazimo ih u različitim visinama, od najviših sorti do 60 cm, i onih najnižih do 15 cm. Cvjetaju u rano proljeće, već u ožujku i početkom travnja.

ZUMBUL (Hyacinthus)

Zumbul ima Izrazito mirisne cvjetove, u svim bojama, zamirisat će vam već ožujku. Veoma atraktivnog izgleda i jarkih boja savršeno se kombiniraju sa ostalim zimskim cvijećem. Napomena: nakon cvatnje lukovica, cvjetove treba odstraniti, a listove pustiti da požute. Nakon toga lukovice se mogu izvaditi, očistiti od ostatka zemlje i suhih listova, te čuvati na mračnom i prozračnom mjestu.