NOVOSTI

Tjedan upoznavanja groblja Europe

lip 9, 2016 | Novosti - Objave

Tvrtka Nasadi d.o.o. 2015. godine pridružila se grupaciji ASCE (Association of Significant Cemeteries of Europe) i€“ Udruga znamenitih groblja Europe koja je osnovana 2001. godine, te okuplja sva važnija groblja Europe, ali i šire s namjerom da se promoviraju groblja kao važnost i temelj kulturne ostavštine.

U Europi se javio trend turističkih obilazaka groblja kao važnih spomeničkih i arhitekturnih atrakcija, što Udruga i promovira.

Danas udruženje broji 179 groblja iz 22 europske države, a zadarsko Gradsko groblje uz Zagreb, Rijeku, Varaždin, Dubrovnik i Karlovac je jedno od njih.

U rujnu prošle godine u Bukureštu održana je godišnja skupština ASCE-a, gdje su se Nasadi kao novi članovi grupacije predstavili s kratkom prezentacijom Gradskog groblja.

Pod vodstvom udruge ASCE svake godine se održava “Tjedan upoznavanja groblja Europe” gdje svi članovi organiziraju ture i različite manifestacije upravo na svojim grobljima. Ovogodišnji “Tjedan” održavao se u periodu od 27. svibnja do 05. lipnja 2016. godine, a tvrtka Nasadi d.o.o. kao najmlađa članica udruge, ali i povodom obilježavanja 195 godina od prvog ukopa, priključila se “Tjednu upoznavanja groblja Europe” te svim zainteresiranim građanima omogućila stručno vodstvo Gradskim grobljem te upoznavanje njegove kulturne i hortikulturne vrijednosti. u periodu od 01. – 03. lipnja 2016. godine.

Smatra se da su groblja galerije na otvorenom, a upoznavanjem njihovih vrijednosti potičemo na očuvanje i zastitu. U korak sa europskim trendovima, željeli bi građanima približiti ljepotu i važnost groblja.

Zadarsko Gradsko groblje se može pohvaliti najstarijim dijelom – poznatim pod nazivom talijansko groblje s brojnim kamenim spomenicima poznatih Zadrana, te umjetničkih djela poznatog kipara Ivana Rendića. Mnogi i ne znaju da je taj dio groblja 1974. godine stavljen pod zaštitu Državne uprave za zaštitu kulturne baštine.