PRAKTIČNI SAVJETI

Trajnice kao pokrivači tla

sij 6, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

Budući da većina bromelija potječe iz tropskih prašuma, treba im osigurati toplo i vlažno životno okružje. Ako im se osiguraju potrebni uzgojni uvjeti, daljnja je njega vrlo jednostavna, ali u zatvorenome prostoru treba posvetiti pozornost održavanju vlažnosti zraka.

Većina bromelija pripada tropskim epifitama koje prirodno rastu na granama drveća i površini stijena, prijanjajući se uz njih korijenjem. Budući da epifite upijaju vlagu iz zraka, treba ih jednom na dan orošavati (zamagljivati) iz finoga raspršivača radije nego zalijevati na uobičajen način. Kad god je moguće, upotrebljavajte mekanu vodu ili kišnicu, posebno za rodove koji ne podnose vapno, kao npr. Aechmea, Neoregelia, Nidularium, Tillandsia i Vriesea. Ljeti i u proljeće, jednom u četiri ili pet tjedana, dodajte vodi za orošavanje tekuće hranjivo za orhideje čija je koncentracija četiri puta blaža od propisane. Biljke koje se uzgajaju u svježim uvjetima mogu se, smanjenjem zalijevanja, potaknuti na zimsko mirovanje.

Ako se biljke uzgajaju kao epifite s mahovinom oko korijenja, mahovina se održava stalno vlažnom redovitim prskanjem mlakom vodom, a i listove treba povremeno ovlažiti finim zamagljivanjem.

Neke bromelije imaju prirodno spremište za vodu, tzv. lijevak na sredini rozete. Lijevak se mora redovito dopunjavati vodom, posebno u vrućim i suhim uvjetima, a katkada se umjesto čiste vode stavi otopina tekućega hranjiva. Zalijevanje kroz lijevak obustavlja se čim cvatna stapka postane vidljiva; tako će se već u lijevku spriječiti oštećenje cvatne glave.