PRAKTIČNI SAVJETI

Uzgoj i razmnožavanje tulipana

sij 6, 2022 | Praktični savjeti - OBJAVE

Tulipani (Tulipa) vrlo su cijenjeni zbog toga što u proljeće u vrtni prostor unose jarke boje. Mogu se uzgajati zajedno sa sunovratima kako bi produžili cvatnju unutar miješane gredice, jer neki sunovrati počinju cvasti već na početku godine, dok se mnogi tulipani dobro drže sve do kasnoga proljeća.

Tulipani imaju zadivljujuće bogatstvo oblika cvjetova, od običnih, uspravnih i jednostavnih cvjetova, preko kovrčavih i spiralnih latica kultivara Parrot (papagajski), pa do otvorenih dvostrukih cvjetova nalik na one kod božura. Ima ih u većini boja, osim u plavoj, a paleta se proteže od čisto bijelih do najtamnije ljubičastih u velikom broju predivnih nijansi žutog, crvenog i grimiznog. Brojni tulipani patuljasta rasta imaju i vrlo privlačno označene listove.

Većina tulipana dobro uspijeva na plodnom, dobro dreniranom i humusom bogatom tlu, na sunčanom i zaklonjenom mjestu. U takvim će uvjetima neki snažni kultivari dobro uspijevati godinama. Ipak, brojne je tulipane najbolje tretirati kao jednogodišnje biljke za cvjetnjake i gredice te ih izvaditi nakon cvatnje, kad im listovi uvenu. Oboljele lukovice treba uništiti, a ostale kasnije presaditi. Lukovice će rijetko dobro cvasti u drugoj godini, ali ako se presade u jesen, mogu ponovno procvjetati unutar dvije godine.

Vrste patuljasta rasta najviše vole otvoreno sunčano mjesto i šljunkovito tlo. Izvadite ih i presadite samo ako počnu rasti pregusto. Razmnožavaju se bočnim lukovicama ili iz sjemena. Tulipani lako obolijevaju od gljivičnih bolesti i drugih karakterističnih za lukovice.