NOVOSTI

Započela dvodnevna konferencija Adriatic Cemetery Days

stu 20, 2018 | Novosti - Objave

Dvodnevna konferencija Adriatice Cemetery Days otvorena je 19. studenog u hotelu Kolovare u Zadru. Organizator je časopis Komunal uz domaćina tvrtku Nasadi d.o.o., a kao pokrovitelji ističu se Grad Zadar, Zadarska županija, Hrvatska gospodarska komora i Turistika zajednica grada Zadra te partneri hotel Kolovare i Association of Significant Cemeteries of Europe-ASCE.

Pozdravnim govorom velik broj sudionika pozdravio je glavni urednik časopisa Komunal Marijan Kavran, direktor tvrtke Nasadi d.o.o. Lenko Ugrinić, Nives Torbarina Predsjednica Udruženja pogrebničke djelatnosti, Denis Ikić (HGK), pročelnik Robertino Dujela (Grad Zadar) i pročelnik Krešimir Laštro (Zadarska županija).

Uvodnu prezentaciju održali su Lidiija Pliberšek (ASCE) i dr.sc. Radoslav Bužančić (Ministarstvo kulture-Konzervatorski odjel u Splitu). Prvi tematski blok osvrnuo se na problematiku nedostatka grobnih mjesta gdje je direktor Ugrinić sve prisutne upoznao sa stanjem na zadarskom groblju, a pomoćnica direktora Zrinka Prusac se osvrnula na važnost i ljepotu hortikulturnog uređenja Gradskog groblja Zadar, ali i ostalih grobalja.

U ostalim tematskim blokovima i panel raspravama naglasak je stavljen na upravljanje i održavanje groblja kao kulturne i povijesne baštine, turističku valorizaciju groblja te zakonodavstvo i EU fondove. Osim tematskih blokova isplanirani su i studijski posjeti Gradskom groblju, groblju Belafuža, groblju Petrčane i gradu Ninu.